Vapiano
írta: Szonja

A múltkori postban megígértem, hogy beszámolok egy az Etnánál sokkal finomabb, kellemesebb hangulatú és megfizethetőbb étteremről: ezen a héten a Vapiano éttermet fogom bemutatni.

A Vapiano több helyen is megtalálható (Váci utca, Bécsi Corner, MOM Park), és mindegyik helyen ugyanazt tapasztaltam: gyors és szívélyes kiszolgálás, a vendég ízlésének megfelelően elkészített ételek, és megfizethető ár.

A Vapianónak egész különleges stílusa van. Olyanok számára, akik még nem jártak itt, érdekességnek számíthat, hogy itt nem pincérek szolgálják fel az ételt, hanem sorba kell állni egy wok pulthoz, ahol a szemed láttára, helyben készítik el a rendelésed, s figyelembe veszik a kéréseidet is az étellel kapcsolatban. (Azonban mikor belépsz az étterembe, a bejáratnál álló alkalmazott elmagyarázza az ottani rendszert, ha esetleg először látogatnál el hozzájuk.)

Személy szerint általában penne all’arabiátát szoktam enni (aminek a jellegzetessége, hogy kifejezetten csípős) de hogyha például én csak közepesen csípősre vagy extrán csípősre kérném, úgy készítenék el, és nem akadékoskodnának, hogy már pedig a penne all’arrabiatának nem ez a „lényege” – más helyeken gyakran előfordul, hogy ugyan szólsz a pincérnek, hogy hogyan csinálják meg az ételt, de a pincér vagy elfelejt szólni, vagy a szakács egyszerűen csak a saját ízlése/belátása szerint készíti el az ételt (ami nem feltétlen egyezik a te ízléseddel, amire azonban potenciális törzsvendégeknél figyelnie kéne minden alkalmazottnak.)

A Vapianóban – mivel ott vagy, mikor a rendelésed készül – ez nem fog megtörténni. A szakácsok általában kedélyesek és barátságosak, de -csak az objektivitás kedvéért- van, hogy kifejezetten látszik rajtuk, hogy hány órát dolgoztak és ebből kifolyólag eléggé ellenszenvesen viselkednek. Azonban csak ez teljes mértékben elviselhető (számomra legalábbis), mert még ilyenkor is próbálnak (noha sikertelenül is) úgy tenni, mintha csak most kezdték volna a munkaidejüket. Ennek az ellenkezőjét is sok helyen tapasztaltam/tapasztalom.

Az étterem dizájnjáról nem tudnék sokat mondani, legfeljebb annyit, hogy “egyszerű de nagyszerű”. A desszertsarok a legjobban kitalált része az étteremnek véleményem szerint, de a wok-pult feletti táblán lévő rajzok és idézetek is kifejezetten ötletesek és szórakoztatóak. Külön tetszik, hogy az olaszosság megőrzése kedvéért olasz idézeteket is írnak fel a táblára, amiknek a magyar megfelelőjét szintén meg lehet találni a táblán. Engem személy szerint idegesít, mikor ki van írva valami valamilyen nyelven és nem értem (főleg ha ez Magyarországon van:D), de ez szerintem már csak az én személyes heppem.:D

Az étel elfogyasztása után a bejáratnál lévő pultnál kell fizetned, azzal a kártyával, amit érkezéskor adtak. Számomra az is plusz, hogy ahányan mentek, annyi kártyát kaptok, így nem kell magatok között kiszámolni, ki mennyit fizet, senki sem fog senkinek tartozni pár száz vagy ép pár ezer forinttal, stb. Nagyon praktikus a rendszerük!

A Vapiano egyik személyes kedvencemmé vált és ajánlom mindenkinek. Remélem, ha ellátogattok, nektek is legalább annyira fog tetszeni az étterem, mint nekem. :)